Πληροφορίες

Το Τμήμα Σπουδών ανήκει στη Διεύθυνση Συντονισμού Ακαδημαϊκών Μονάδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην αρμοδιότητα του υπάγονται η συγκέντρωση των κάθε φύσεως νομοθετημάτων, αποφάσεων και εγκυκλίων που αφορούν σπουδές και ο συντονισμός της ομοιόμορφης εφαρμογής τους. Η διεκπεραίωση κάθε διαδικασίας που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τις σπουδές, τα θέματα των Ειδικών Μεταπτυχιακών Υποτρόφων (Ε.Μ.Υ.) και τα θέματα των αλλοδαπών φοιτητών.

 

Σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα των Αλλοδαπών-Αλλογενών φοιτητών του ΑΠΘ

Σύμφωνα με την από  26-5-2020 σχετική οδηγία του Υ.ΠΑΙ.Θ., καλούνται οι Αλλοδαποί-Αλλογενείς φοιτητές  εκτός Ε.Ε. και οι Αλλοδαποί-Αλλογενείς φοιτητές  εντός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων φοιτητών:

α) με την άφιξή τους στην Ελλάδα, να ενημερώσουν άμεσα μέσω email το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ,με κοινοποίηση στη Γραμματεία του Τμήματός τους, για την ακριβή ημερομηνία άφιξής τους στην Ελλάδα, αναφέροντας επίσης Ονοματεπώνυμο, Τμήμα Φοίτησης, email, κινητό τηλέφωνο.

β) να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για χρονικό διάστημα αποκλειστικά πέντε (5) ημερών από την ημέρα που θα αφιχθούν στην Ελλάδα.

γ) να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο μετά το πέρας των πέντε (5) ημερών, προσερχόμενοι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καθημερινά 08:00-10:00, αναφέροντας στον υπάλληλο φύλαξης στην πύλη, ότι είναι φοιτήτριες/φοιτητές του ΑΠΘ που ήρθαν από το εξωτερικό και θα παραπεμφθούν αρμοδίως. Κατά τον έλεγχο οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να αναφέρουν και το Τμήμα φοίτησης. 

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι αρνητικά, οι φοιτητές δύνανται να συμμετάσχουν κανονικά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του Τμήματός τους (κλινικές ή εργαστηριακές ασκήσεις και εξετάσεις).

Σε αντίθετη περίπτωση, οι φοιτητές θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό εφαρμόζοντας τα μέτρα που συστήνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

 

 

Ενημέρωση για τη διανομή συγγραμμάτων

 

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές,

 

Ευχόμαστε να είστε καλά και υγιείς, εσείς και οι δικοί σας άνθρωποι, στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνά η χώρα και το Πανεπιστήμιό μας.

Όπως  γνωρίζετε, οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με την πολιτεία, προέβησαν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας σας, καθώς επίσης και σε εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο και ο σχεδιασμός για τη μελλοντική σας πορεία.

Οι ψηφιακές υποδομές και η τεχνογνωσία του ΑΠΘ επέτρεψαν την άμεση διεξαγωγή ηλεκτρονικών μαθημάτων, με μεγάλη επιτυχία.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, με ενέργειες του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), η διανομή των έντυπων διδακτικών συγγραμμάτων θα γίνει δωρεάν, με εταιρίες ταχυμεταφοράς,  στον τόπο διαμονής που εσείς θα δηλώσετε.

Ειδικότερα ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Υποχρεωτική περίοδος υποβολής των δηλώσεων από δικαιούχους φοιτητές στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος»: 10.4.2020-26.4.2020
  2. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» οι δικαιούχοι οφείλουν να δηλώσουν τη διεύθυνση παράδοσης στην οποία επιθυμούν να τους παραδοθούν τα διδακτικά συγγράμματα που έχουν επιλέξει. Ως τόπος για την κατ’ οίκον παράδoση μπορεί να οριστεί οποιαδήποτε περιοχή εντός της Ελλάδος και της Κύπρου.
  3. Η διανομή αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και να ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα.

Η νέα διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά  στην εκδοθείσα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (https://eudoxus.gr/files/Egkiklios_Dianomi_Earinou_2019-20.pdf), σε συνέχεια της της ΚΥΑ υπ' αριθμ. 44726/Ζ1/09.04.2020 (ΦΕΚ Β' 1271) (https://eudoxus.gr/Files/FEK_1271B_09.04.2020.pdf)

 

Ευχόμαστε σε όλες/όλους σας, Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και σύντομη επάνοδο στις κανονικές μας δραστηριότητες.

 

Οι Πρυτανικές Αρχές

 

Οδηγίες για την ολοκλήρωση των εγγραφών Επιτυχόντων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019-Ενεργοποίηση φοιτητικής ιδιότητας

2/10/19 έως 11/10/2019

 

Αγαπητή φοιτήτρια,

Αγαπητέ φοιτητή,

Εφόσον έχεις ολοκληρώσεις την εγγραφή σου στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, θα πρέπει από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019:

Βήμα 1ο: Να καταχωρήσεις τα στοιχεία σου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργοποίησης ακαδημαϊκών υπηρεσιών του ΑΠΘ: http://register.auth.gr
 
Βήμα 2ο: Στη συνέχεια, να προσέλθεις με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο στη Γραμματεία του Τμήματος εγγραφής τους για έλεγχο ταυτοπροσωπίας
 
Εφόσον ολοκληρώσεις εμπρόθεσμα τα παραπάνω βήματα:

Βήμα 3ο: Θα λάβεις ένα SMS με κωδικό (one-time password) που ενεργοποιεί τη  φοιτητική σου ιδιότητα (αποκτάς ιδρυματικό λογαριασμό ΑΠΘ) και σου δίνει πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών και παροχών, όπως η έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας και κάρτας σίτισης, συγγράμματα κ.λπ.

Τα μαθήματα σε όλα τα Τμήματα ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά για ακριβείς πληροφορίες θα ενημερωθείς από την ιστοσελίδα του Τμήματός σου.

Για την επικοινωνία με τη Γραμματεία του Τμήματος μπορείς να ενημερωθείς εδώ και στο τοπογραφικό του ΑΠΘ μπορείς να δεις που βρίσκεται. 

Στις εισόδους του Πανεπιστημίου μας, θα υπάρχουν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κατάλληλα διαμορφωμένα "κιόσκια" με εθελοντές φοιτητές του ΑΠΘ μεγαλύτερων ετών, που περιμένουν να σε υποδεχτούν, να σου δώσουν έναν σύντομο "Οδηγό Επιβίωσης" και να σε βοηθήσουν στις απορίες που μπορεί να έχεις στα πρώτα σου βήματα στο ΑΠΘ. 

Ο αναλυτικός "Οδηγός Επιβίωσης"  σου δίνει μια πρώτη απάντηση σε τυχόν απορίες και σε ενημερώνει για τις υπηρεσίες του ΑΠΘ και τις δυνατότητες που σου προσφέρονται κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, αλλά και μετά από αυτές. 

Για οτιδήποτε χρειαστείς, μη διστάσεις να επισκεφτείς το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ (δίπλα στη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ) ή να στείλεις email (dps@auth.gr). 

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εγγραφές είναι διαθέσιμες εδώ.

Για τυχόν δυσκολίες σχετικά με την είσοδο στο http://register.auth.gr και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων, μπορείτε να απευθύνεστε στην εξυπηρέτηση χρηστών του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΗΔ) στο τηλ: 2310 999000 ή στο email: support@auth.gr ή, εάν δεν διαθέτετε υπολογιστή/πρόσβαση στο διαδίκτυο, στη  νησίδα υπολογιστών ή στο σημείο εξυπηρέτησης χρηστών του ΚΗΔ, στον προθάλαμο του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

Οδηγίες για τις/τους πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές 

Αγαπητή φοιτήτρια,

Αγαπητέ φοιτητή,

Σε καλωσορίζουμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε συγχαίρουμε για την ευόδωση των προσπαθειών και την επιτυχία σου!

Με το παρόν θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις για την εγγραφή σου στο Πανεπιστήμιό μας: 

1ο Βήμα: Από τις 18 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 θα εγγραφείς ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησες για την εισαγωγή σου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

2ο Βήμα: Μετά τις 27 Σεπτεμβρίου θα λάβεις από το ΑΠΘ ένα μήνυμα, που θα σε καλεί να καταχωρήσεις τα στοιχεία σου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΑΠΘ. 

3o Βήμα: Με την Αστυνομική Ταυτότητα  ή το Διαβατήριο, θα προσέλθεις στη Γραμματεία του Τμήματός σου, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και την ολοκλήρωση της εγγραφής σου.

4o Βήμα: Μετά την εγγραφή σου, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις  ιδρυματικό λογαριασμό, να εκδώσεις κάρτα σίτισης, να αποκτήσεις ακαδημαϊκή ταυτότητα, να έχεις πρόσβαση σε Online βιβλιοθήκες και πολλαπλές ακαδημαϊκές υπηρεσίες. 

Τα μαθήματα σε όλα τα Τμήματα ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. 

Για την επικοινωνία με τη Γραμματεία του Τμήματος μπορείς να ενημερωθείς εδώ και στο τοπογραφικό του ΑΠΘ μπορείς να δείς που βρίσκεται. 

Στις εισόδους του Πανεπιστημίου μας, θα υπάρχουν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κατάλληλα διαμορφωμένα "κιόσκια" με εθελοντές φοιτητές του ΑΠΘ μεγαλύτερων ετών, που περιμένουν να σε υποδεχτούν, να σου δώσουν έναν σύντομο "Οδηγό Επιβίωσης" και να σε βοηθήσουν στις απορίες που μπορεί να έχεις στα πρώτα σου βήματα στο ΑΠΘ. 

Ο αναλυτικός "Οδηγός Επιβίωσης"  σου δίνει μια πρώτη απάντηση σε τυχόν απορίες και σε ενημερώνει για τις υπηρεσίες του ΑΠΘ και τις δυνατότητες που σου προσφέρονται κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, αλλά και μετά από αυτές. 

Για οτιδήποτε χρειαστείς, μη διστάσεις να επισκεφτείς το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ (δίπλα στη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ) ή να στείλεις email (dps@auth.gr). 

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εγγραφές είναι διαθέσιμες εδώ.

Προγράμματα Μεταπτυχιακών

Επισκέψεις Σχολείων στο ΑΠΘ