ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ FULBRIGHT ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ & ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2020-2021

Το ίδρυμα Fulbright προκήρυξε το πρόγραμμα υποτροφιών προς Έλληνες & Ελληνίδες πολίτες για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και συγκεκριμένα
 
1. Πρόγραμμα για μεταπτυχιακές σπουδές σε οποιαδήποτε κλάδο σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Εξαιρούνται οι:  ιατρική, οδοντιατρική, κτηνιατρική και η απόκτηση ειδικότητα. Περιορισμένος αριθμός υποτροφιών στους κλάδους της αρχιτεκτονικής και της νομικής..
Αφορά πτυχιούχους/-ες (ή τελειόφοιτους/-ες) ελληνικών πανεπιστημίων, με μέσο όρο βαθμολογίας 8, κατά προτίμηση ηλικίας έως 28 ετών.  Δικαιούχοι δεν μπορούν να είναι όσοι/όσες φοιτούν ήδη σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Κατά την αίτησή τους στο Ίδρυμα, οι ενδιαφερόμενοι/-ες θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση εισδοχής σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η υποτροφία αποτελεί μερική χρηματοδότηση των διδάκτρων και του κόστους διαβίωσης και χορηγείται μόνο για τον πρώτο χρόνο.
Το ύψος της υποτροφίας κυμαίνεται ανάλογα με τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 USD (2.000/μήνα). Διατίθενται 6 θέσεις
Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 8 Οκτωβρίου 2019 έως 17 Ιανουαρίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET).
Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης (και εφόσον έχει εξασφαλιστεί αποδοχή από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ): 14 Φεβρουαρίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET)

 
2. Πρόγραμμα για Υποψήφιους/-ες Διδάκτορες.: αφορά σε εγγεγραμμένους/-ες σε ελληνικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υ.Δ., με πτυχίο Ελληνικού ΑΕΙ,  που έχουν συμπληρώσει 1 έτος και δεν έχουν ξεπεράσει τα 4 έτη ερευνητικής δραστηριότητας. Η υποτροφία απονέμεται για 4 ή 6 μήνες (αρχής γενομένης από 1 Σεπτέμβριου 2020 και δυνάμενη να ολοκληρωθεί έως 31 Μάϊου 2021) συνεχόμενους και για διεξαγωγή έρευνας σε έως 2 Πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ. Η υποτροφία χορηγεί -μεταξύ άλλων- μηνιαίο επίδομα που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2000 USD
 
Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 8 Οκτωβρίου 2019 έως 17 Ιανουαρίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET).
Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης (και εφόσον έχει εξασφαλιστεί αποδοχή από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ): 14 Φεβρουαρίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET)

 
3. Πρόγραμμα για επιστήμονες (visiting scholars):  αφορά καθηγητές/-τριες και ερευνητές/-τριες (κατόχους Δ.Δ., έχοντες/έχουσες 4 έτη επαγγελματικής εμπειρίας, εξαιρουμένων των μεταδιδακτορικών ερευνητών) που επί του παρόντος κατέχουν ακαδημαϊκή ή ερευνητικά θέση σε ελληνικό ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ερευνητικό κέντρο, για διεξαγωγή διαλέξεων ή έρευνας, ελάχιστης διάρκειας έως 3 μηνών (έως 6 μηνών, υπό την αιγίδα του ιδρύματος και εφόσον ο/η υπότροφος εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλο φορέα). Διατίθενται έως 7 θέσεις με μηνιαίο επίδομα διαβίωσης κατ' ανώτατο όριο έως 2500 $.
 
Η έρευνα ή το πρόγραμμα διαλέξεων μπορεί να ξεκινήσει από 1 Σεπτεμβρίου 2020 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31 Μάϊου 2021.
 
Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 10 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2019 (μεσάνυχτα, ώρα EET).
Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης: 13 Δεκεμβρίου 2019 (μεσάνυχτα, ώρα EET)
 

4. Πρόγραμμα για καλλιτέχνες: αφορά σε εν ενεργεία καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες (κατά προτίμηση ηλικίας 28 με 45 ετών, πτυχιούχους πανεπιστημίου και με επαγγελματική δραστηριότητα 5 ετών κατ' ελάχιστον) που δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε τομέα των τεχνών (εικαστικές, παραστατικές, δημιουργική γραφή, μουσική, χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, ψηφιακές τέχνες)

Θα χορηγηθούν έως 2 υποτροφίες, με μηνιαίο επίδομα διαβίωσης κατ' ανώτατο όριο έως 1800 USD, διάρκειας 6 μηνών κατ' ελάχιστον (έως 9 μηνών, υπό την αιγίδα του ιδρύματος, εφόσον ο/η υπότροφος βρει συμπληρωματική χρηματοδότηση από άλλο φορέα).

Το καλλιτεχνικό project στις ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει από 1 Σεπτεμβρίου 2020 και πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31 Μάϊου 2021.
 
Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 3 Δεκεμβρίου 2019 έως 7 Φεβρουαρίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET).
Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης: 6 Μαρτίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET)
 

5. Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (artist residency) στο International Thematic Residency Program του Santa Fe Art Institute, σε θεματική που θα ανακοινωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2020: αφορά σε εν ενεργεία καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες (κατά προτίμηση ηλικίας 28 με 45 ετών, πτυχιούχους πανεπιστημίου και με επαγγελματική δραστηριότητα 5 ετών κατ' ελάχιστον) που δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε καλλιτεχνικό πεδίο (καλές τέχνες, δημιουργική γραφή, εκπαίδευση, επιμέλεια, κριτική, χειροτεχνία, σχέδιο, αρχιτεκτονική, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, ψηφιακές τέχνες)  
Θα χορηγηθεί 1 υποτροφία πλήρους απαλλαγής από τις σχετικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένης της διαμονής σε studio με διατροφή), διάρκειας 3 μηνών, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.
Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 7 Ιανουαρίου  έως 7 Φεβρουαρίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET).
Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης: 6 Μαρτίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET)
 
Όλες οι παραπάνω υποτροφίες συνοδεύονται από: εισιτήριο μετ' επιστροφής, περιορισμένη ασφάλεια υγείας και ατυχήματος, συμβουλευτική προσανατολισμού πριν την αναχώρηση, και την απαραίτητη βίζα.
 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με ΟΛΑ τα παραπάνω προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην κα Ελς Σιάκος Χάναπε, Υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος/Σύμβουλο Υποτροφιών,  στο email: greekprogram@fulbright.gr 

 
 
6. Πρόγραμμα Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας: αφορά σε δασκάλους/-ες ελληνικής δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 5ετούς προϋπηρεσίας πλήρους απασχόλησης (ή αντίστοιχης), συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μέσων βιβλιοθήκης, συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού, ειδικών ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων, συντονιστών ειδικής αγωγής, και διοικητικών, οι οποίοι/-ες εργάζονται με μαθητές/-τριες πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το 50% του χρόνου τους τουλάχιστον.
Η υποτροφία χρηματοδοτεί την παρακολούθηση ενός προγράμματος επαγγελματικής ανάπτυξης 3-4 μηνών σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο 2021, το οποίο ολοκληρώνεται με την υποβολή ενός ατομικού ή ομαδικού project. Περιλαμβάνεται διαμονή και διατροφή.
Διατίθενται 54 θέσεις διεθνώς.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 14 Ιανουαρίου έως 27 Μαρτίου 2020 (μεσάνυχτα, ώρα EET)
 
7. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς: αφορά σε καθηγητές της ελληνικής δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αγγλικής γλώσσας και με 3ετή έως 10 ετή διδακτική εμπειρία) και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη αναλυτικών προγραμμάτων (curricula), στην εκπαίδευση εκπαιδευτών (teacher training) και στη συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων (textbook writing), κατά προτίμηση ηλικίας έως 45 ετών.
 
Διατίθενται έως 2 θέσεις για την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου 5 εβδομάδων με διεθνή συμμετοχή,  συναποτελούμενο από ένα εντατικό ακαδημαϊκό σεμινάριο 4 εβδομάδων και 1 εβδομάδα περιηγήσεων για την εμπέδωση του θέματος του σεμιναρίου.
Η υποτροφία καλύπτει τα δίδακτρα, τις δαπάνες διαβίωσης (διαμονή, διατροφή και εσωτερικές μετακινήσεις παρέχονται από τα ιδρύματα υποδοχής).
 
Προθεσμία υποβολής αίτησης: από 24 Σεπτεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2019 (μεσάνυχτα, ώρα EET)
 
8. Πρόγραμμα Fulbright-Schuman της Επιτροπής Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών ΗΠΑ, Βελγίου και Λουξεμβούργου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί α) έρευνα  προδιδακτορικού επιπέδου (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες) διάρκειας 9 μηνών (με δυνατότητα μικρότερης διάρκειας 4 μηνών κατ’ ελάχιστο) και β) έρευνα μεταδιδακτορικού επιπέδου και διαλέξεις, διάρκειας 3 έως 9 μηνών (με προτιμώμενη διάρκεια τους 4-6 μήνες), στους τομείς: σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, θεσμοί της ΕΕ, πολιτική της ΕΕ, σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, ίδρυμα επαγγλεματικής εκπαίδευσης ή ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ.  Αφορά πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ. Προτιμώνται κάτοχοι πτυχίου με τουλάχιστον 2ετή επαγγελματική ή ακαδημαϊκή εμπειρία.
Χορηγείται μηνιαίο επίδομα 2.000 USD (φοιτητές/-τριες) ή 3.000 USD (ερευνητές)
Προθεσμία υποβολής αίτησης: από 15 Σεπτεμβρίου  έως 1 Δεκεμβρίου 2019 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών)
 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τo συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο email: greekprogram@fulbright.gr  ή

scholar@fulbright.be (όπου παραπάνω, 8β)
student@fulbright.be (όπου παραπάνω, 8α)